Print Voeg bladwijzer toe

Mozes Abraham Roos

Mannelijk 1884 - 1942  (57 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Mozes Abraham Roos is geboren op 28 nov 1884 in Nieuwleusen, , Overijssel, Netherlands; is gestorven op 2 nov 1942 in Oswiecim, , Bielsko, Poland.

    Aantekeningen:

    (Research):Gezin Mozes Abraham Roos
    Door: Redactie Joods Monument
    Mozes Abraham Roos was getrouwd met Anna van Leer. Het echtpaar had drie zonen: Leman, met de roepnaam Leo, Abraham met de roepnaam Bram en Hein Mozes, ook wel Broertje genoemd. Het gezin woonde in Meppel aan de Ezingerweg 54, naast de joodse exportslagerij van Van der Sluis, waar Mozes Abraham Roos werkte als slager.

    De zoon Hein Mozes werkte als bediende in de kruidenierswinkel van Spijkerman aan de Gasgracht. Leman werkte na het doorlopen van de Ambachtsschool als kopersmid bij de firma Rijkeboer, die een loodgietersbedrijf had in de Kruisstraat in Meppel. Leman was een enthousiast voetballer bij de Meppeler sportvereniging MSC. Hij was ook lid van de joodse begrafenisvereniging Gemiloeth Chasadiem. Abraham was, evenals zijn vader, slager.

    Mozes Abraham Roos moest zich op 20 juli 1942 melden in het werkkamp Orvelte. Een maand later moesten de drie zonen zich melden in het werkkamp Linde in de gemeente Zuidwolde. Vandaar zijn ze naar Westerbork overgebracht. Leman en Hein Mozes werden op 24 augustus 1942 naar Auschwitz op transport gesteld.
    Mozes Abraham en zijn vrouw Anna zijn op 30 oktober 1942 vanuit Westerbork naar Auschwitz op transport gesteld.
    Th. Rinsema, 'Vermoord en vergeten', Oud Meppel. Mededelingenblad van de Stichting Oud Meppel jrg 24 (2002) nr 3, 24-30

    Mozes is getrouwd met Anna Van Leer in 1916 in Drachten, , Friesland, Netherlands. Anna (dochter van Leman van Leer en Vrougje Roos) is geboren op 1 mrt 1886 in Drachten, , Friesland, Netherlands; is gestorven op 2 nov 1942 in Oswiecim, , Bielsko, Poland. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Abraham Roos  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 28 mrt 1917 in Meppel, , Drenthe, Netherlands; is gestorven op 21 mei 1943 in Sobibór, , Chelm, Poland.
    2. 3. Leman Roos  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 5 sep 1920 in Meppel, , Drenthe, Netherlands; is gestorven op 18 sep 1942 in Auschwitz, , Bielsko, Poland.
    3. 4. Hein Mozes Roos  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 11 apr 1924 in Meppel, , Drenthe, Netherlands; is gestorven op 30 sep 1942 in Oswiecim, , Bielsko, Poland.


Generatie: 2

  1. 2.  Abraham Roos Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Mozes1) is geboren op 28 mrt 1917 in Meppel, , Drenthe, Netherlands; is gestorven op 21 mei 1943 in Sobibór, , Chelm, Poland.

    Aantekeningen:

    Joods monument Meppel: Abraham was net als zijn vader werkzaam bij Van der Sluis. Hij reed vaak op de vrachtauto's van het bedrijf om vleesproducten naar de diverse klanten te brengen. Soms nam hij ook zijn familie mee: '[…] Ik ben woensdag met mijn moeder naar Zwolle geweest, want daar was kermis. Wij zijn met Bram om kwart over tien weggegaan. Bram is verder met het vlees weggegaan. Naar Apeldoorn toe.'

    Abraham trouwde op 4 juli 1941 in Oss met de oorspronkelijk uit Groningen afkomstige Mietje Blok (geboren op 3 mei 1917). Ze hadden in 1938 reeds verkering, getuige een brief van Hein Roos: '[…] Bram is naar Oss. Hij is zaterdagmiddag weg gegaan en komt maandagavond weer.'
    Bram en Mietje (Mimi) gingen in de Papaverstraat wonen, op 54. Dat waren toen betrekkelijk nieuwe huizen, waar ze dan ook behoorlijk trots op waren. Nichtje Taapke kwam zelfs speciaal uit Drachten om te helpen met schoonmaken, alvorens het jonge paar er ging wonen.

    (Research):Verhaal7 APRIL 2016
    Gezin Abraham Roos
    Door: Redactie Joods Monument
    Abraham Roos, zoon van Mozes Abraham Roos en Anna van Leer, was evenals zijn vader slager bij de joodse export-slagerij van Van der Sluis aan de Ezingerweg in Meppel. Hij reed vaak op een van de vrachtwagens van het bedrijf om vlees naar de klanten te brengen. Hij trouwde op 4 juli 1941 met Mietje (met de roepnaam Mimi) Blok. Het echtpaar ging wonen in de Papaverstraat 54 in Meppel.

    In augustus 1942 moest Abraham Roos zich melden in het werkkamp Linde in de gemeente Zuidwolde. Vandaar werd hij naar Westerbork overgebracht, waar op 3 oktober 1942 ook zijn vrouw Mietje aankwam.

    Van Abraham en Mietje zijn brieven bewaard gebleven die zij vanuit Westerbork schreven. Mietje schreef op 13 april 1943 aan familie in Drachten:
    "Het valt allemaal niet mee, maar we schikken ons wel, en zijn heel blij, als we voorloopig nog wat hier mogen blijven, en dat hopen we toch. Hoe het hier is, is niet te beschrijven, ellende en nog eens ellende. Maar wij zijn jong en hebben ons werk, dus redden we het wel."

    Op 18 mei 1943 werden Abraham en zijn vrouw Mietje op transport gesteld naar Sobibor.
    Th. Rinsema, 'Vermoord en vergeten', Oud Meppel. Mededelingenblad van de Stichting Oud Meppel jrg 24 (2002) nr 3, 24-30

    Abraham is getrouwd met Mietje Blok op 4 jul 1941 in Oss, , Noord-Brabant, Netherlands. Mietje is geboren op 3 mei 1917 in Groningen, , Groningen, Netherlands; is gestorven op 2 nov 1942 in Oswiecim, , Bielsko, Poland. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Leman Roos Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Mozes1) is geboren op 5 sep 1920 in Meppel, , Drenthe, Netherlands; is gestorven op 18 sep 1942 in Auschwitz, , Bielsko, Poland.

    Aantekeningen:

    Joods monument Meppel: Leman had een totaal ander beroep: kopersmid. Nadat hij de ambachtsschool had doorlopen trad hij in dienst bij de firma Rijkeboer, die een loodgietersbedrijf had in de Kruisstraat.


  3. 4.  Hein Mozes Roos Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Mozes1) is geboren op 11 apr 1924 in Meppel, , Drenthe, Netherlands; is gestorven op 30 sep 1942 in Oswiecim, , Bielsko, Poland.

    Aantekeningen:

    Joodsmonument Meppel: Hein Mozes (door de familie ook wel Broertje genoemd) was de jongste, hij werd geboren op 11 april 1924. 'Broertje' werkte als winkelbediende in de kruidenierszaak van Spijkerman aan de Gasgracht tegenover het Kuperusvonder.